Sykehusapotekene er godt skodd for å hjelpe til ved kriser

En snau måned etter første henvendelse om Sykehusapoteket Gjøvik kunne stå for distribusjonen av Pfizer sin covid-19-vaksine var de klare til å distribuere dem

. – Det har gått så fint. Vi er gode på å ta utfordringer, sier apoteker Trine Berg.


Sommerfugler i magen
For Innlandet ble det sykehusapoteket på Gjøvik som fikk oppgaven å distribuere vaksinene videre til kommunene i fylket.

— Vi er vant til å håndtere dyre legemidler og til å distribuere legemidler til sykehusene. Prosedyren for distribusjonen ble lagt tidlig i desember, sammen med de andre sykehusforetakene. Vi har våre innarbeidede ordrerutiner i bunn i distribusjonen av covid-19-vaksinene, sier Kristin Amundrustad, som er avdelingsleder for sykehusleveranser.

De ansatte på Gjøvik ryddet et gammelt lagerrom der de fikk plass til en ultrafrysere og fire kjøleskap, i tillegg til nye datamaskiner, traller og arbeidsbenker. På grunn av tørrisen bruker de visir og tjukke hansker. Det er viktig å ha gode rutiner, for det må være riktig temperatur i hele kjeden.

— Vi har 5 minutter fra vi mottar en leveranse til varene skal være inne i ultrafryseren. Hvert brett har 195 glass. Når vi tar ut et brett med vaksiner fra fryseren, har vi 3 minutter på å ta ut de glassene vi skal ha før brettet igjen må inn i ultrafryseren, forklarer apoteker Trine Berg.

De får transportlister fra Folkehelseinstituttet med antall og beskjed om når og hvor vaksinene skal leveres ut. Vaksinen er holdbar i 5 døgn i kjøleskap etter at den er tatt ut av ultrafryseren og pakket til kunde. Den første leveransen med vaksiner kom i romjula.

— Det var en del sommerfugler i magen da vi skulle ta imot den første leveransen. Dette er så viktig, sier Amundrustad. Hun legger til:

— Alt har heldigvis gått veldig bra. Vi har gode rutiner.

Tverrfaglig samarbeid

— Distribusjon av Pfizer-vaksinen er en ekstremt komplisert logistikkprosess. Det er tidsvinduer på alle arbeidsoperasjoner. Vaksinene oppbevares i ultrafrysere og det var behov for å spre slike lagringssteder utover i landet. Sykehusapotekene står for logistikk for legemidler til sykehus og har et solid fagmiljø. Vi har en unik kompetanse innen dette området, sier Prestegard.

Alle fire sykehusapotekforetakene måtte snu seg rundt på kort varsel. De måtte anskaffe alt spesialutstyr og gjøre apotekene klare for å kunne ta imot vaksinene som hele landet ventet på.

— Vi har jobbet tverrfaglig og brukt av kunnskapskapitalen i organisasjonene. Jeg er stolt når jeg ser hvordan alle ansatte som ble spurt om å bidra inn i dette arbeidet, tar ansvar og løser oppgaven midt i alt annet og i opptakten til julefeiring, sier han.